
GUIDANCE - SCHOOL CHARGING POLICY  

  

INTRODUCTION  

  

• Each Governing Body must establish and keep under review a charging and 

remissions policy which complies with statutory requirements and has regard to 

the Authority's policy statements on charging.  

  

• No charges can be made unless the governing body of the school or local 

authority has drawn up a charging policy giving details of the optional extras or 

board and lodging that they intend to charge for, and a remissions policy.  

  

• A draft charging policy for schools is attached at Appendix A which schools can 
adapt to their own circumstances within any statutory requirements.  

  

REGULATORY FRAMEWORK  

  

• Sections 449-462 of the Education Act 1996 sets out the law on charging for 

school activities in schools maintained by local authorities in England.       

  

• Academies (including free schools, studio schools and UTCs) are required 

through their funding agreement to comply with the law on charging for school 

activities.  

  

• There are also charging regulations for music tuition during the school day.  (The 

Charges for Music Tuition (England) Regulations 2007) which came into force 

from 1 September 2007.  Specific guidance on these charging regulations are 

provided at Appendix C.  

  

  

KEY POINTS  

  

  

• School governing bodies and local authorities, subject to the limited 
exceptions referred to in this advice, cannot charge for education provided 
during school hours (including the supply of any materials, books, instruments 
or other equipment).   

• Schools must ensure that they inform parents on low incomes and in receipt 
of defined benefits of the support available to them when being asked for 
contributions towards the cost of school visits.   

  

  

  

  

  

  



FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  

  

What activities cannot be charged for?  

  

Schools cannot charge for the following activities:  

  

• education provided wholly or mostly during school hours. This includes the 

supply of any materials, books, instruments, other equipment and also transport 

provided in school hours to carry pupils between the school and an activity;  

  

• education provided outside school hours if it is part of the National Curriculum, 

or part of a syllabus for a prescribed public examination which the pupil is being 

prepared for at the school, or part of religious education;  

  

• instrumental and vocal music tuition for pupils learning individually or in groups 

, unless the tuition is provided at the request of the pupil's parent / carer.   

  

• entry for a prescribed public examination if the pupil has been prepared for it at 

the school  

  

• examination re-sit(s) if the pupil is being prepared for the re-sit at the school 

(note: if a pupil fails, without good reason, to meet any examination requirement 

for a syllabus, the fee can be recovered from the pupil’s parents)  

  

  

  

What activities can be charged for?  

  

The school may recover the full costs of the following activities but charges may not 

exceed actual cost:  

  

• any materials, books, instruments, or equipment, where the child’s parent 

wishes him/her to own them;   

• optional extras (see below);   

• music and vocal tuition, in limited circumstances (see above);   

• certain early years provision (see the Education (Charges for Early Tears 

Provision) Regulations 2012);  

• community facilities. (see S27 Education Act 2002)  

  

Optional Extras  

  

Charges may be made for some activities, often referred to as 'optional extras'. This 

includes:  

  



• education provided outside of school time that is not:   

- part of the national curriculum;   

- part of a syllabus for a prescribed public examination that the pupil 
is being prepared for at the school; or  -  part of religious 

education.   

• examination entry fee(s) if the registered pupil has not been prepared for the 

examination(s) at the school;   

• transport (other than transport that is required to take the pupil to school or to 
other premises where the local authority/governing body have arranged for 
the pupil to be provided with education);   

• board and lodging for a pupil on a residential visit (subject to remission 

arrangements);  

• extended day services offered to pupils (for example breakfast clubs, after 

school clubs, tea and supervised homework sessions).  

  

Can we ask for voluntary contributions from parents to activities where we 

have no power to charge?  

  

Nothing in legislation prevents a school governing body from asking for voluntary 

contributions for the benefit of the school or any school activities. However, any 

requests for voluntary contributions are subject to the following conditions:  

  

  

• any children of parents who do not wish to contribute will not be treated any  

differently;  

  

• where there are insufficient contributions to make the activity viable then the 
activity will be cancelled. This should be made clear to parents from the outset  

  

All requests to parents for voluntary contributions must make it quite clear that the 

contributions would be voluntary and that there is no obligation to make any 

contribution.  

  

  

Can we charge for educational visits?  

  

Schools cannot charge for:   

  

• education provided on any visit that takes place during school hours;   

• education provided on any visit that takes place outside school hours if it is 
part of the National Curriculum, or part of a syllabus for a prescribed public 
examination that the pupil is being prepared for at the school, or part of 
religious education; and   



• supply teachers to cover for those teachers who are absent from school 

accompanying pupils on an educational visit.   

  

  

Schools can charge for:   

  

• board and lodging and the charge must not exceed the actual cost.   

  

When a school informs parents about a forthcoming visit, they should make it clear 

that parents receiving specified benefits, usually equating to pupils being eligible for 
free school meals (due to the receipt of specified benefits and not through the 
introduction of universal infant FSM) will not be charged for board and lodging.  
Eligible benefits are subject to change and can be found on the DfE website.   
  

In addition Lancashire has a charging and remissions policy which includes remission 

of some fees when using the County Council's own Outdoor Pursuits Centres. (see 

annex B)  

  

FURTHER GUIDANCE  

  

Further guidance including additional FAQs can be found at :  

  

https://www.gov.uk/government/publications/charging-for-school-activities  
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CHARGING POLICY  

  
  

  
  
  
  
  
  
  
  

  
  

ANDERTON PRIMARY SCHOOL  

  

CHARGING AND REMISSIONS POLICY  

  

  

  

INTRODUCTION  

  

  

This charging and remissions policy complies with statutory requirements and is 
reviewed on an annual basis.  

  

  

CHARGING POLICY  

  

Activities without charge  

  

There will be no charge for the following activities:  

  

• education provided wholly or mostly during school hours. This includes the supply 

of any materials, books, instruments, other equipment and also transport provided 

in school hours to carry pupils between the school and an activity;  

  



• education provided outside school hours if it is part of the National Curriculum, or 

part of a syllabus for a prescribed public examination which the pupil is being 

prepared for at the school, or part of religious education;  

  

• instrumental and vocal music tuition for pupils learning individually or in groups , 

unless the tuition is provided at the request of the pupil's parent / carer.   

  

• entry for a prescribed public examination including re-sits if the pupil has been 

prepared for it at the school  

  

• examination re-sit(s) if the pupil is being prepared for the re-sit at the school  

  

  

  

Voluntary Contributions  

  

The school may ask for voluntary contributions towards the cost of school-time 

activities to assist with funding, subject to the following conditions:  

  

• any children of parents who do not wish to contribute will not be treated any  

differently;  

  

• where there are insufficient contributions to make the activity viable, or the school 

cannot fund it from some other source, then the activity will be cancelled.  

  

All requests to parents for voluntary contributions will make it clear that the 

contributions are voluntary and that there is no obligation to make any contribution.  

  

Chargeable Activities  

  

The school may recover the full costs of the following activities but charges will not 

exceed actual cost:  

  

• any materials, books, instruments, or equipment, where the child’s parent 

wishes him/her to own them;   

• optional extras (see below);   

• music and vocal tuition, in limited circumstances (see Appendix B);   

• certain early years provision (see the Education (Charges for Early Tears 

Provision) Regulations 2012);  

• community facilities. (see S27 Education Act 2002)  

  

  

Optional Extras  

  



Charges may be made for some activities which are detailed below:  

  

• education provided outside of school time that is not:   

- part of the national curriculum;   

- part of a syllabus for a prescribed public examination that the pupil 
is being prepared for at the school; or  -  part of religious 
education.   

• examination entry fee(s) if the registered pupil has not been prepared for the 

examination(s) at the school;   

• transport (other than transport that is required to take the pupil to school or to 
other premises where the local authority/governing body have arranged for the 
pupil to be provided with education);   

• board and lodging for a pupil on a residential visit (subject to remission 

arrangements)  

• extended day services offered to pupils (for example breakfast club, afterschool 
clubs, tea and supervised homework sessions where this is run under the 
responsibility of the governing body).   

  

(note: schools may wish to attach a schedule of current charges as an appendix 

to the policy)  

  

  

In calculating the cost of optional extras an amount may be included in relation to:   

• any materials, books, instruments, or equipment provided in connection with 

the optional extra;   

• the cost of buildings and accommodation;   

  

• non-teaching staff;   

  

• teaching staff engaged under contracts for services purely to provide an 

optional extra, this includes supply teachers engaged specifically to provide the 

optional extra; and   

  

• the cost, or an appropriate proportion of the costs, for teaching staff employed 
to provide tuition in playing a musical instrument, or vocal tuition, where the 

tuition is an optional extra.   

  

Any charge made in respect of individual pupils will not exceed the actual cost of 

providing the optional extra activity, divided equally by the number of pupils 

participating.  

  

Remissions Policy  

  



There will be no charge for board and lodgings for pupils whose parents are receiving 
specified benefits. This is subject to change but usually equates to pupils being 

eligible for free school meals (due to the receipt of specified benefits and not through 
the introduction of universal infant FSM).  Current eligible benefits can be found on 
the DfE website.   
  

Charges for other 'chargeable activities' may also be fully or partly remitted. Where 
appropriate Governors approve the use of the delegated budget and other funding 
streams such as Pupil Premium to allow 'chargeable activities' to be fully or partly 
remitted.  
  

Details of any remission arrangements will be made clear when parents are informed 

of charges for individual activities.  

  

  

  

  

  

  

  

  

Approved: September 2023 

 

  

  

  

  

  

  

  

                    APPENDIX B  

  

Music Tuition   

  

Although the law states that, in general, all education provided during school hours 

must be free, instrumental and vocal music tuition is an exception to that rule.   

  

The Charges for Music Tuition (England) Regulations 2007 set out the circumstances 
in which charges can be made for tuition in playing a musical instrument, including 
vocal tuition.   
  

Charges may now be made for vocal or instrumental tuition provided either 
individually, or to groups of any size, provided that the tuition is provided at the 
request of the pupil’s parent. Charges may not exceed the cost of the provision, 

including the cost of the staff who provide the tuition.   
   

The regulations make clear that charging may not be made if the teaching is either 

an essential part of the national curriculum, or is provided under the first access to 



the key stage 2 Instrumental and Vocal Tuition Programme. They also make clear 
that no charge may be made in respect of a pupil who is looked after by a local 

authority (within the meaning of section 22(l) of the Children Act 1989).  
  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  


